Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani lƵunaosa.

Asjalised mälestused - Vanad mõisad

Vanasti asunud Vastemõis praeguse Vanamõisa küla kohal, mis praegusest mõisa asupaigast umbes 4 km eemal. Vanamõisa külas on kaks talu Vanamõisa- ja kaks Kuusiku-nimelised. Vanamõisa talude juurest mäe seest on mõnekümne aasta eest leitud telliskive ja üks suur vana võti. Rahvas arvab, et seal vanasti mõisa keldrid on olnud. Vanamõisa küla olevat oma nimetuse saanud vana mõisa asupaiga tõttu, missugustel põhjustel aga mõis endisest asupaigast ületoodud, ei tea ümbruskaudsed inimesed midagi kõneleda. Vastemõisa mõisa härrastemaja on ehitatud a[astal] 1815.
EKLA, f 199, m 23, 9/10 (I-3) < Suure-Jaani khk., Viljandi v., Rattama-Lohu t. - Alfred Rästas < Jaan Lohk (1926)